Digital Empowerment

EnglishΕλληνικάEspañolČeštinaLithuanianPolish
Δημοσιότητα Γενικά Νέα

Γενικά Νέα

Σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών DigEm στο Vilnius της Λιθουανίας στις 29-30 Απριλίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος DigEm «ψηφιακή ενδυνάμωση» (Digital Empowerment), που συντονίζει το Κέντρο Ενημέρωσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης «ΔΗΜΗΤΡΑ».  Το σεμινάριο έλαβε χώρα στο εκπαιδευτικό κέντρο του Υπουργείου Οικονομικών της Λιθουανίας, στην πόλη Vilnius, στις 29 και 30 Απριλίου 2011 και οργανώθηκε από τον εταίρο του προγράμματος στη Λιθουανία Social and Economic Development Center (SEDC).
Στο σεμινάριο συμμετείχαν δυο εκπαιδεύτριες από την SEDC (Rugile Butkeviciute και Kamile   Butkeviciute), μια εκπαιδεύτρια από την DIGITALES (Outti Vellacott) και ένας εκπαιδευτής από το ΚΕΕ ΔΗΜΗΤΡΑ (Νίκος Μανδρέκας). Οι δώδεκα εκπαιδευόμενοι προέρχονταν κυρίως από τη Λιθουανία και επελέγησαν λόγω της πρόσβασής τους στις ομάδες στόχου του προγράμματος, δηλαδή σε όσους έχουν λίγα ή καθόλου τυπικά προσόντα, μέλη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, εκπαιδευόμενους μεγάλης ηλικίας, γυναίκες άνω των 45 ετών, μέλη μειονοτικών-εθνικών ομάδων με σκοπό να τους ενδυναμώσει και να αυξηθεί η απασχολησιμότητα.
Οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με την ιδέα της χρήσης των ψηφιακών ιστοριών για την ανάπτυξη των ψηφιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να αναπτύξουν τις δεξιότητες αφήγησης και συγγραφής σεναρίου, να εκπαιδευτούν στο λογισμικό που αξιοποιεί το πρόγραμμα και να βιώσουν στην πράξη τη διαδικασία που θα κληθούν στο άμεσο μέλλον να διαχειριστούν οι ίδιοι ως εκπαιδευτές των τελικών χρηστών.
Οι εκπαιδευόμενοι, ακολουθώντας την επιτυχημένη καθοδήγηση των τεσσάρων εκπαιδευτών, εξοικειώθηκαν με τη μεθοδολογία, τις τεχνικές, τα εργαλεία και το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στον εκπαιδευτικό οδηγό που έχει αναπτυχθεί από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος. Η προσέγγιση που εφαρμόστηκε ήταν βιωματική, δηλαδή οι εκπαιδευόμενοι έζησαν τη μέθοδο αντί να παρακολουθούν παθητικά την παρουσίασή της. Αξιοποιώντας δημιουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται και από τα ΜΜΕ, όπως π.χ. η δημιουργία ιστοριών-σεναρίων εστιασμένων σε βιωματικές εμπειρίες, το θέατρο, η φωτογραφία, η μουσική, η παραγωγή video clip και αφηγήσεων, δημιούργησαν ο καθένας από μια δίλεπτη ψηφιακή ιστορία (digital story), οι οποίες θα αναρτηθούν στον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος (www.digem.eu). Η εν λόγω μεθοδολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές ομάδες στόχου και συγχρόνως σε μια ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάλογα με τον τρόπο χειρισμού των εργαλείων από τον εκπαιδευτή.  
Το DigEm «Ψηφιακή Ενδυνάμωση» αποτελεί ένα καινοτόμο έργο ενδυνάμωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από μια δημιουργική προσέγγιση για την διδασκαλία των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και παρέχει μια αποτελεσματική πύλη εισόδου για τους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι έχουν αποδεσμευτεί από τη μαθησιακή διαδικασία, ή υστερούν αυτοπεποίθησης με τις νέες τεχνολογίες. Αναπτύσσει δεξιότητες επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας δημιουργικά εργαλεία και τεχνικές ενημέρωσης, επικεντρωμένο πάντα στην ίδια τη ζωή των ανθρώπων, μέσα από τις ιστορίες, τη φωτογραφία, τη μουσική, το βίντεο και την αφήγηση. Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί το Κ.Ε.Ε. «ΔΗΜΗΤΡΑ» με τη συμμετοχή  οργανισμών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την εταιρία «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΕΕ ΑΕ, κ. Αναστασοπούλου Βασιλική,   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Παλαιολόγου 19 Λάρισα, τηλ. 2410 554026, www.dimitra.gr

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Λάρισα το σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών στη Μεθοδολογία του προγράμματος Digem στις 19 - 20 Απριλίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕ ΔΗΜΗΤΡΑ στη Λάρισα, σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος DigEm «ψηφιακή ενδυνάμωση» (Digital Empowerment), που συντονίζει το Κέντρο Ενημέρωσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης «ΔΗΜΗΤΡΑ». 
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση εκπαιδευτών στη χρήση της μεθοδολογίας του DigEm για τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών (Digital Stories), στην οποία παρευρέθησαν 11 συμμετέχοντες οι οποίοι επιλεγήκαν με βάση την πρόσβασή τους σε ομάδες στόχου του προγράμματος, δηλαδή σε όσους έχουν λίγα ή καθόλου τυπικά προσόντα, μέλη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, εκπαιδευόμενους μεγάλης ηλικίας, γυναίκες άνω των 45 ετών, μέλη μειονοτικών-εθνικών ομάδων με σκοπό να τους ενδυναμώσει και να αυξηθεί η απασχολησιμότητα. 
Οι εκπαιδευόμενοι, ακολουθώντας την επιτυχημένη καθοδήγηση των εκπαιδευτών, της Εύης Παπαθεοδώρου και Νίκου Μανδρέκα, εξοικειώθηκαν με τη μεθοδολογία, τις τεχνικές, τα εργαλεία και το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στον εκπαιδευτικό οδηγό που έχει αναπτυχθεί από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος. Η προσέγγιση που εφαρμόστηκε ήταν βιωματική, δηλαδή οι εκπαιδευόμενοι έζησαν τη μέθοδο αντί να παρακολουθούν παθητικά την παρουσίασή της. Αξιοποιώντας δημιουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται και από τα ΜΜΕ, όπως π.χ. η δημιουργία ιστοριών-σεναρίων εστιασμένων σε βιωματικές εμπειρίες, το θέατρο, η φωτογραφία, η μουσική, η παραγωγή video clip και αφηγήσεων, δημιούργησαν ο καθένας από μια δίλεπτη ψηφιακή ιστορία (digital story), οι οποίες θα αναρτηθούν στον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος (www.digem.eu). Η εν λόγω μεθοδολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές ομάδες στόχου και συγχρόνως σε μια ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάλογα με τον τρόπο χειρισμού των εργαλείων από τον εκπαιδευτή.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να οργανωθεί αντίστοιχο σεμινάριο στην Ελλάδα, για τελικούς χρήστες που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 
Το DigEm «Ψηφιακή Ενδυνάμωση» αποτελεί ένα καινοτόμο έργο ενδυνάμωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από μια δημιουργική προσέγγιση για την διδασκαλία των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και παρέχει μια αποτελεσματική πύλη εισόδου για τους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι έχουν αποδεσμευτεί από τη μαθησιακή διαδικασία, ή υστερούν αυτοπεποίθησης με τις νέες τεχνολογίες. Αναπτύσσει δεξιότητες επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας δημιουργικά εργαλεία και τεχνικές ενημέρωσης, επικεντρωμένο πάντα στην ίδια τη ζωή των ανθρώπων, μέσα από τις ιστορίες, τη φωτογραφία, τη μουσική, το βίντεο και την αφήγηση. Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί το Κ.Ε.Ε. «ΔΗΜΗΤΡΑ» με τη συμμετοχή  οργανισμών από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την εταιρία «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΕΕ ΑΕ, κ. Αναστασοπούλου Βασιλική,   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Παλαιολόγου 19 Λάρισα, τηλ. 2410 554026, www.dimitra.gr.

Εκπαίδευση εκπαιδευτών στη μεθοδολογία Digem - Λονδίνο, Φεβρουάριος 2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Goldsmith University στο Λονδίνο της Αγγλίας, υπό τη φιλοξενία της DIGITALES, το τέταρτο κατά σειρά σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος DigEm «ψηφιακή ενδυνάμωση» (Digital Empowerment), που συντονίζει το Κέντρο Ενημέρωσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση εκπαιδευτών στη χρήση της μεθοδολογίας του DigEm για τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών (Digital Stories), στην οποία παρευρέθησαν συμμετέχοντες από όλους τους εταίρους από Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Τσεχία, Πολωνία, Λιθουανία και Αγγλία. Οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώθηκαν με τη μεθοδολογία, τις τεχνικές, τα εργαλεία και το εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνεται στον εκπαιδευτικό οδηγό που έχει αναπτυχθεί από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του προγράμματος. Η προσέγγιση που εφαρμόστηκε ήταν βιωματική, δηλαδή οι εκπαιδευόμενοι ακολουθώντας την επιτυχημένη καθοδήγηση των εκπαιδευτών έζησαν τη μέθοδο αντί να παρακολουθούν παθητικά την παρουσίασή της. Αξιοποιώντας δημιουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται και από τα ΜΜΕ, όπως π.χ. η δημιουργία ιστοριών-σεναρίων εστιασμένων σε βιωματικές εμπειρίες, το θέατρο, η φωτογραφία, η μουσική, η παραγωγή video clip και αφηγήσεων, δημιούργησαν ο καθένας από μια δίλεπτη ψηφιακή ιστορία (digital story), οι οποίες αναρτήθηκαν στον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος (www.digem.eu). Η εν λόγω μεθοδολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές ομάδες στόχου και συγχρόνως σε μια ευρεία γκάμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάλογα με τον τρόπο χειρισμού των εργαλείων από τον εκπαιδευτή. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες πρόκειται να οργανωθεί αντίστοιχο σεμινάριο στην Ελλάδα, για τελικούς χρήστες που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους έχουν λίγα ή καθόλου τυπικά προσόντα, μέλη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, εκπαιδευόμενους μεγάλης ηλικίας, γυναίκες άνω των 45 ετών, μέλη μειονοτικών-εθνικών ομάδων με σκοπό να τους κινητοποιήσει και να αυξηθεί η απασχολησιμότητα.
Το DigEm «Ψηφιακή Ενδυνάμωση» αποτελεί ένα καινοτόμο έργο ενδυνάμωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από μια δημιουργική προσέγγιση για την διδασκαλία των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας και παρέχει μια αποτελεσματική πύλη εισόδου για τους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι έχουν αποδεσμευτεί από τη μαθησιακή διαδικασία, ή υστερούν αυτοπεποίθησης με τις νέες τεχνολογίες. Αναπτύσσει δεξιότητες επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας δημιουργικά εργαλεία και τεχνικές ενημέρωσης, επικεντρωμένο πάντα στην ίδια τη ζωή των ανθρώπων, μέσα από τις ιστορίες, τη φωτογραφία, τη μουσική, το βίντεο και την αφήγηση. Το DigEm στοχεύει να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτές (train the trainer), οι οποίοι προέρχονται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  που σχετίζονται με τις ομάδες-στόχο, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο αριθμό τελικών χρηστών. Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί το Κ.Ε.Ε. «ΔΗΜΗΤΡΑ» με τη συμμετοχή  οργανισμών από επτά ευρωπαϊκές χώρες και τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με την εταιρία «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΕΕ ΑΕ, κ. Αναστασοπούλου Βασιλική,  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Παλαιολόγου 19 Λάρισα, τηλ. 2410 554026, www.dimitra.gr

Εκπαίδευση εκπαιδευτών DigEm στην Οστράβα της Τσεχίας

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προγράμματος DIgEm «Ψηφιακή Ενδυνάμωση» υλοποιήθηκε διήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2010. Το σεμινάριο έλαβε χώρα στην Οστράβα της Τσεχίας και οργανώθηκε από την ATHENA – Οργάνωση για την Εκπαίδευση και Ανάπτυξη των Γυναικών. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο είχε διάρκεια 14 ωρών και συμμετείχαν τέσσερις (4) εκπαιδευτές και έντεκα (11) εκπαιδευόμενοι, οι περισσότεροι από την Τσεχία, ενώ υπήρχαν και συμμετοχές από την Πολωνία και μια συμμετοχή από την Σλοβακία.
Ο στόχος του σεμιναρίου ήταν να παρουσιαστεί η μέθοδος ψηφιακής και κοινωνικής ενδυνάμωσης μέσω δημιουργίας ψηφιακών ιστοριών, να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τις μεθόδους και τεχνικές που αναπτύσσονται στα πλαίσια του προγράμματος DigEm, προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιήσουν οι ίδιοι αντίστοιχα σεμινάρια σε τελικούς χρήστες ως εκπαιδευτές. 
Από την εσωτερική αξιολόγηση του σεμιναρίου προέκυψε ότι οι εκπαιδευόμενοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και συμφώνησαν ότι οι δημιουργικές τους ικανότητες αναπτύχθηκαν σε εκπληκτικά μεγάλο βαθμό. Το αποτέλεσμα της  εκπαίδευσης ήταν καλύτερο των προσδοκιών και όλοι οι εκπαιδευόμενοι δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο DigEm στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Υλοποιήθηκε με επιτυχία η δεύτερη εκπαίδευση εκπαιδευτών του DigEm στην Πολωνία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο σεμινάριο εκπαίδευσης εκπαιδευτών στα πλαίσια του προγράμματος DigEm, στις 13 και 14 Μαΐου 2010 στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Βιοεπιστημών της Βαρσοβίας και οργανώθηκε από τον πολωνό εταίρο του προγράμματος Multimedia Education Center at Warsaw University (SGGW). Συνολικά συμμετείχαν δώδεκα (12) άτομα, τα τέσσερα (4) ως εκπαιδευτές και τα οκτώ (8) ως εκπαιδευόμενοι. Οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από την Αγγλία, την Ισπανία, την Λιθουανία, την Τσεχία, την Πολωνία, την Κύπρο και την Ελλάδα. 
Ο στόχος του σεμιναρίου ήταν να παρουσιαστεί στους εκπαιδευόμενους η μέθοδος ανάπτυξης ψηφιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω της δημιουργίας ψηφιακών ιστοριών, να εξοικειωθούν με τις μεθόδους, τις τεχνικές και το χειρισμό του εργαστηρίου, και τελικά να δημιουργήσουν ο καθένας μια ψηφιακή ιστορία. Λόγω του γεγονότος ότι οι εκπαιδευόμενοι θα κληθούν στο άμεσο μέλλον να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία του DigEm ως εκπαιδευτές σε εργαστήρια που θα απευθύνονται σε τελικούς χρήστες, είναι πολύ σημαντικό να βιώσουν τη μέθοδο και να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις του σεμιναρίου.
Επιπλέον, ένας βασικός στόχος του σεμιναρίου εκπαίδευσης εκπαιδευτών στην παρούσα φάση του προγράμματος DigEm είναι να δημιουργηθεί ένας γόνιμος αλληλεπιδραστικός διάλογος (feedback) με τους εκπαιδευόμενους, που λόγω της εμπειρίας τους στο χώρο της εκπαίδευσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μπορούν να εντοπίσουν τις δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης της μεθόδου.
Μετά το τέλος του εργαστηρίου ήταν κοινή πεποίθηση ότι στόχοι του εργαστηρίου DigEm καλύφθηκαν πέραν των αρχικών προσδοκιών. Οι εκπαιδευόμενοι έδειξαν απόλυτα ικανοποιημένοι με τον τρόπο που εφαρμόζεται η μεθοδολογία στην πράξη και προχώρησαν το διάλογο ένα βήμα παραπάνω, αξιοποιώντας τις προσωπικές τους εμπειρίες στην εκπαίδευση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και προτείνοντας τρόπους επιτυχούς προσαρμογής της μεθοδολογίας σε διαφορετικές ομάδες στόχου, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας.
Η επόμενη εκπαίδευση εκπαιδευτών θα λάβει χώρα στην Οστράβα της Τσεχίας, στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2010. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για ενδεικτικές ψηφιακές ιστορίες του συγκεκριμένου εργαστηρίου DigEm επισκεφτείτε το site: www.digem.eu.

Σελίδα 3 από 4

Joomlart